First Summit 3.6.2022 10.50.20

IMG_1627_thumb.jpg

First  Summit 5650m

Himalajan rinteiltä ei mitään ihmeellisen uutta.

Perjantai päivän kunniaksi päätimme lähteä verryttelemään lepäilystä puutuneita jäseniämme pienen päivätrekin merkeissä. Suunnaksi otimme Gorak Shepin vuoristokylän, joka sijaitsee noin puolentoistatunnin kävelymatkan päässä perusleiristä.

 Lhotse-Everestin pojista Mikko liittyi seuraamme, kun Tomi ja Joni ottivat suunnakseen Kala Pattarin. Liikkuminen viiden päivän tauon jälkeen tuntui jäsenissä erinomaisen hyvälle ja matka taittuikin rennoissa fiiliksissä. Gorak shepissä aikomuksemme oli käyttää internet- cafen palveluita mm. vakuutusten päivittämisen ja pankkiasioiden hoitamiseen unohtamatta tietenkään facebook ja blogi päivityksiä , Ison datan siirtämiseen  kun nettikahvila kun soveltuu paremmin kuin perusleirissä käyttämämme rajallinen satelliittiyhteys. Pieni pettymyksen häivähdys taisi pilkahtaa seurueen ilmeissä kun kaupan täti ilmoitti tyynen rauhallisesti :”Internet closed” .  No onneksi kyseessä ei ollut pelkästään meidän kohdalle sattunut palvelukatkos, vaan kuulemamme mukaan yhteys oli ollut rikki jo viimeiset kaksi viikkoa.

Kaikessa rauhassa nautimme Coca Colat auringon hyväilemällä terassilla ja päätimme suunnata takaisin Base campiin 5545 metriin nousevan Kala pattarin (5650m) huipun kautta, joka sai nyt myös toimittaa tämän vuoden ensimmäisen huipun virkaa JIIHAA!!!

Reilussa tunnissa kipusimme Kalapattarin huipulle, mutta epäonneksemme pilvet kerkesivät nousemaan peittäen huipulta aukeavan Himalaja view:n , joka meidän oli tarkoitus tallentaa kameroiden muistikorteille.  Parhaamme mukaan koitimme tallentaa näkymiä ja napakan tuulen saattelemina lähdimme paluupatikalle kohti Base Camppia.

Illallisella ruokapöytäkeskustelut kääntyivät kohti Everestiä ja legendaarisia tarinoita vuoren rinteiltä. Traagisistakin tarinoista kävi hyvin ilmi se kuinka paikallisten keskuudessa on vankkumaton usko siitä kuinka vuori ja vuorten jumalat päättävät sen kenen vuorelle suodaan kiipeävän ja kenen ei. Niin se vain on että uskonsa kullakin, ja sitä on toisten kunnioittaminen arvostaminen, etenkin nyt kun olemme vieraan kulttuurin ympäröimänä ja etenemme hyvin pitkälti luontoäidin armoilla.

Sääennusteet näyttävät siirtävän suunnittelemaamme huiputusikkunaa päivä päivältä tuonnemmaksi, mutta toiveikkaina uskomme että säät ovat meille suotuisat ja saamme pitää paluulentojemme päivämäärät ennallaan. Tietojemme mukaan suomalaisnaiset Carina Ja Anne-Mari  ovat suunnanneet yläleireihin tavoitteenaan huiputtaa Everest 16.-17.5 välisenä aikana. Mielenkiinnolla seuraamme Suomalaisnaisten edesottamuksia ja toivomme heille onnea menestystä huiputusyrityksen.

Kaikki hyvin

Mika Pitkämäki
Bookmark and Share