Alustavia päätöksiä 3.6.2022 10.50.43

IMG_1613_thumb_alustavia päätöksiä.jpgSäätiedotuksemme tulevat päivittäin Seattlesta ja jotkut retkikunnat käyttävät myös sveitsiläisen meteorologin palveluja. Näiden lisäksi käytössä on vielä muutamia muita säätietolähteitä. Eri säätiedotuksia yhdistelemällä saadaan oma näkemys tulevien päivien säätilasta. Me olemme jo tehneet alustavat päätökset lähtöpäivästä ja huiputusikkunasta. Lähdemme aamulla 14.5 ylös ja huipulle pyrimme 17-18.5. Tuolloin pakkasta on noin -36 astetta, mutta tuulta on luvattu alle 10m/s. Jos säätiedotus pitää edelleen paikkansa, niin meidän mahdollisuutemme yrittää huipulle on tuossa. Kaikki on valmiina!  

Mukava tieto tänään oli se, että National Geographicin dokumentti, joka on seurannut touhujamme, on hankittu myös Suomeen. Levikki dokumentilla näytti olevan mukavan laaja.  Perusleirissä istuessani pohdin samalla Suomen tunnettuuden edistämistä maailmalla, teki sitä sitten brändityöryhmä tai yksittäiset ilmiöt tai henkilöt. Luonnollisesti tavoitteet ja keinot on oltava jokaiselle selvät, jotta tavoitteisiin ylipäätään on mahdollista päästä.  

Taloudellisesti katsottuna voimme hyvin, ja voimme edesauttaa Suomen tunnetuksi tekemistä vain ja ainoastaan menestymällä globaalisti eri aloilla. Tarvitsemme menestyvää vientiteollisuutta, edelläkävijöitä, älyvientiä ja älytuontia, joita ei saa veroilla lannistaa. Tarvitsemme median edessä sulavasti esiintyviä menestyviä esikuvia, olivat he sitten talouden, tieteen tai vaikkapa urheilun aloilta.

Täällä Suomi tunnetaan, lähinnä Veikka Gustafssonin menestyksen kautta. Miten hyvin Veikan saavutukset tunnetaan Suomen sisällä? Miten vuosien työ, jotka hän on käyttänyt vuorikiipeilyyn ja sitä kautta osaltaan ollut vaikuttamassa myönteiseen Suomi-kuvan kehittymiseen, näkyy arvostuksena? Jos sitä mitataan Suomen sisäisellä mediahuomiolla, niin tulos on aika vaatimaton. Osaammeko arvostaa toimintaa, joka edistää lopulta omaa kansallista hyvinvointiamme? Vastaan itse subjektiivisesti tuohon, että emme kaikilta osin. Johtuuko se sitä, että emme ole vielä tavoitteita asettaneet tai niitä laajemmin sisäistäneet?

Tämä pohdinta käynnistyi siitä, että Ascensio-projekti on saanut huomiota kyllä kansainvälisesti, mutta oma maakuntalehtemme siitä ei katso aiheelliseksi kirjoittaa riviäkään. Tulkintani mukaan mikrotasolla siis sama arvomaailman asetelma toistuu – saittimme kävijämäärän perusteella projekti kiinnostaa hyvinkin laajaa lukijakuntaa.  

Vuorikiipeily on urheilua, vaikka siinä ei arvokilpailuja järjestetäkään. Suomessa harrastajamäärä on kasvamaan päin – onhan meitä suomalaisia täällä nyt 10. Esimerkiksi Kroatiassa viime vuoden urheilijaäänestyksessä parhaana naisjoukkueena palkittiin Kroatian  Mt. Everest –retkikunta, joka kuvaa osaltaan lajin asemaa Keski-Euroopan maissa. Isoja vuoria ei kiivetä pelkästään vetämällä verkkarit napaa myöten ylös, vaan poikkeuksetta kyseessä on pidemmän aikavälin sitoutuminen harjoitteluun ja itse tavoitteen saavuttamiseen.  

Mika
Bookmark and Share