Ajan tappamista 3.6.2022 10.51.59

IMG_1582_thumb_KillingTime_28042010.jpgMuutos näyttää ikävuosien myötä olevan aina työläämpi. Hyvä joustinsänky ja unettava tyyny ovat laiha muisto vain, samoin kuin levolliset yöunet. Viime yö oli ensimmäinen, että se tuli nukuttua miltei putkeen ja vieläpä levollisesti. Tästä on hyvä ponnistaa muutaman päivän päästä viimeiseen totuttautumisnousuun ylös. Nyt meillä on tarkoitus nousta aina C3:n saakka (n. 7300m) ja ilman kantamuksia mahdollisesti vielä siitäkin ylöspäin, jos vain liikkeet eivät ole liian loivia. Alustavan suunnitelman mukaan olemme varanneet etenemiseen C3:sta ylöspäin lisähappipullot, mutta on tietysti mukava kokeilla etenemistä ilmankin.  Hapet kulkeutuvat C3:n samalla reissulla. Takaisin on tarkoitus tulla keleistä riippuen 2.5.

Rotaatioiden välillä ajantappaminen on iso asia ja erinomaisen iso lohtu on puhua aika ajoin äidinkieltä. On aivan sama, miten hyvin englanti sujuu, omaa kotikieltään kaipaa aina. Sitä onneksi saa harjoittaa Timon sekä muiden suomalaisten kanssa. Muuten rauhoittuminen ja lepääminen ovat olleet yllättävänkin haasteellisia.

Tippuminen kiireisestä työelämästä tilanteeseen, jossa ympäristö muuttuu täydellisesti ja sosiaalinen verkko rakennetaan täysin uudelleen, on yllättävän haasteellista. Erilaisiin teknisiin kommunikaatiovälineisiin tottuneena oman haasteensa tuovat myös puhelinverkon ulkopuolella oleminen ja Internetin käyttäminen lähinnä Post-tyyppiseen kommunikointiin, kuten blogien lähettäminen. Koko oleminen rakennetaan yhtä päämäärää varten, joka sekin on ensikertalaiselle tummanpuhuva mysteeri. Ei ole olemassa enää tärinänomaista pakkoa liikehtiä, reagoida, puhua työpuheluita 24/7 – on vain aikaa. Toisaalta kaikki tekeminen hengästyttää. Sinällään tervettä kokea sekin. Miten se aika sitten kuluu?

Olen lukenut voidessani George H. Steinin kirjoittamaa kirjaa sotahistoriasta. Yläleirissä luettavana on puolestaan hieman kevyempi Vares. Hyviä keskusteluja, pohdintoja ja tietysti varustehuoltoa. Leirimme on Timon toimesta opetettu pelaamaan tuppea, joten näistä lepopäivät muodostuvat. Ja unohtaa ei passaa myöskään blogien kirjoituksia. Tänään annamme kommenttimme National Geographicin dokumenttiin, joka käsittelee kiipeämistä Mt. Everestille.

Perusleirissä sähkön tuotanto tapahtuu pääosin perussähkön osalta aurinkopaneeleilla. Lisäksi lähes jokaisessa leirissä on aggregaatti. Aggregaattia käytetään kaikkien leirien yhteisesti sopimana aikana, klo 15-18, jona aikana myös sähköiset apuvälineet kuten tietokoneet, iPodit, kamerat yms. voidaan ladata. Ilmanpainetta kun on vain puolet merenpinnan tasosta, jonne koneet on rakennettu, tarkoittaa tämä erinomaista työllisyyttä paikallisille mekaanikoille. Meidän aggregaatti on ollut nyt pari päivää turauksen kohteena ja taitaa mennä vielä päivä. Pihavalimosta valmistui aamulla laitteeseen uudet venttiilinvarret. Taisi käydä hieman kuivana?

Tänään ja huomenna vietämme vielä lepopäivän, mutta ylös suuntaamme vappuaaton aamuna. Koska olemme aaton ylhäällä, retkikunta toivottaa erinomaista Wappua kaikille! Itse olen viettänyt edelliset waput poikkeuksetta Ylläksellä, joten ehdotan maljaa C3:lle Bar Kaapissa!

Lepopäivänkin jälkeen kaikki hyvin. Paljon terveisiä!  

Mika
Bookmark and Share